Maailman parhaimmaksi tennispelaajaksi ja eläväksi legendaksi tituleerattu Roger Federer syntyi vuonna 1981 Baselissa, Sveitsissä. Hän on voittanut pitkän uransa aikana olympiakultaa ja -hopeaa, 20 Grand Slam -turnausta ja 97 ATP-turnausta. Lisäksi Federer pitää hallussaan useita ATP:n ennätyksiä. Hän on tennishistorian pisimpään ykkösenä ollut pelaaja onnistuessaan pitämään hallussaan ATP-listan kärkipaikkaa yhteensä 308 viikon ajan. Roger Federeriä onkin oikeutetusti pidetty tenniskenttien kuninkaana aina 2000-luvun alusta tähän päivään asti, eikä menestykselle näy loppua.

Federerin uran kultaiset vuodet sijoittuvat ajanjakson 2004 ja 2007 välille, jolloin hän hävisi vain kolmelle pelaajalle. Hän on myös nauttinut 4,5 vuoden katkeamattomasta putkesta ATP-listan ykkösenä. Miehen taitoja pidetään asiantuntijoiden mukaan yksimielisesti erinomaisina. Monet kutsuvatkin häntä maailman parhaaksi miespuoliseksi tennispelaajaksi. Federer loistaa millä vain kentällä, ja pelatessa hän on älykäs, kyeten muuttamaan pelitaktiikkaansa nopeasti olosuhteiden mukaan. Federerillä ei myöskään ole heikkouksia, vaan hän on tasaisen vahva kaikilla tenniksen osa-alueilla.

Tenniksen aloittaminen ja nuoruusvuodet

Federer aloitti tenniksen pelaamisen 6-vuotiaana. Jo kauan tätä ennen hän tykkäsi seurata tuntikaupalla tennistä televisiosta – etenkin idolinsa Boris Beckerin pelejä. Ensimmäisen virallisen pelinsä Federer pelasi 8-vuotiaana, mutta peliura ei lähtenyt heti ruusuisesti käyntiin. Tennistähti on tunnustanut menettäneen malttinsa monesti juniorivuosina ja itkeneensä hävitessään. Kymmenvuotiaana Federer tapasi valmentaja Adolf Kacovksyn, jonka tehotreenissä hän nousi 14-vuotiaana kansalliseksi ykköseksi jokaisella tennistasolla. Jo 17-vuotiaana Federer voitti juniorien Wimbledon-turnauksen ja samalla hänet valittiin IFT:n vuoden parhaaksi junioripelaajaksi.

Ensimmäisen ammattiturnauksen Federer pelasi vuonna 1998 Gstaadissa ja hävisi heti ensi kierroksella. Uran jatkuessa Roger nousi parhaan 100 pelaajan joukkoon ensimmäistä kertaa vuonna 1999 ja pelasi ekassa turnausfinaalissa vuonna 2000 Marseille Openissa. Vuonna 2001 hän saavutti uran alkuaikojen merkittävän voiton selättäessään sekanelinpelin Hopman Cupissa edustaessaan Sveitsiä yhdessä Martina Hingisin kanssa. Ensimmäinen kaksinpelin turnausvoitto tuli myös vuonna 2001 Milanon sisähalliturnauksessa. Samana vuonna Federer pääsi myös ensimmäisen kerran Grand Slam -puolivälierään ja nousi 15 parhaan pelaajan joukkoon.

Voitokkaasti suoraan tenniksen huipulle

Vuodesta 2002 eteenpäin Federer pelasi vahvoin ottein monessa turnauksessa päästen välieriin asti ja taistellen samalla alan kovimpia nimiä kuten Pete Samprasia ja Andre Agassia vastaan. Federer päätti kauden 2002 ATP-listan kuudennella sijalla. Hän pääsi näin ensimmäisen kerran kunnolla haastamaan ykköspaikan, mutta kärkeen siirtyminen tapahtui vasta kaudella 2004. Tuolloin 23-vuotias Federer voitti yhteensä 11 kaksinpelin turnausta, joista kolme oli Grand Slam -otteluja. Hän aloittaisi samalla aikakauden, joka tulisi olemaan merkittävä kappale tenniksen historiankirjoissa.

Seuraavalla kaudella Federer voitti uudestaan 11 turnausvoittoa pitäen ykköspaikan koko kauden ajan. Kuitenkin vasta 2006 oli tilastollisesti hänen parhain vuotensa. Mies voitti 12 turnausta, ja hänen murskaava voitto-häviö suhteensa oli 92-5. Federer osallistui 17 turnaukseen ja pääsi 16 kertaa finaaliin. Voittokulku jatkui seuraavalle kaudelle, jolloin tennistähti dominoi maailmanlistan ykköspaikkaa koko kauden ajan jo neljättä vuotta peräkkäin. Kautta 2008 värittivät sairaudet ja selkävaiva, joiden takia Federer tippui kakkoseksi. Hän voitti kuitenkin nelinpelin olympiakultaa Pekingissä.

Tennisura jatkuu vahvasti huippuvuosien jälkeen

Edellisen kauden ongelmat eivät seuranneet Federeriä vuoteen 2009, vaan hän voitti tuolloin uransa viidennentoista miesten kaksinpelin Grand Slam -turnauksen päihittäen samalla Pete Samprasin aikaisemman ennätyksen. Federer palasi taas maailman ykköseksi. Vuosi 2010 puolestaan horjutti Federerin valtaa, sillä ensimmäisen kerran vuoden 2004 jälkeen hän ei päässyt Grand Slam -turnauksen finaaliin. Hävittyään vielä muita tärkeitä otteluita Federer tippui jopa maailmanlistan kolmanneksi. Loppukaudeksi hän sai itsensä koottua ja onnistui lopulta voittamaan monia tärkeitä turnauksia ja nousemaan takaisin kakkospaikalle.

Vuosi 2011 oli kitkerää taistelua vanhoja taistelupareja Rafael Nadalia ja Novak Dokovicia vastaan. Ensimmäisen kerran Federer ei voittanut yhtäkään Grand Slam-turnausta, mutta onnistui kuitenkin loppukaudella nousemaan kolmanneksi. Seuraavalla kaudella Federer takoi itsensä taas ykköseksi voittaen seitsemännen Wimbledon-turnauksensa. Samana vuonna hän toi kotiin kaksinpelin olympiahopeaa Lontoosta. Kautta 2013 värittivät selkäongelmat, eikä Federer pystynyt pelaamaan kokonaista kautta tippuen viidenneksi. Ongelmat jatkuivat myös vuodelle 2014, mutta hän onnistui silti sinetöimään Davis Cupin voiton Sveitsille ensimmäistä kertaa.

Kaudet 2015-2018

Kauden 2015 aikana Federer saavutti tuhannen otteluvoittonsa, mutta muuten vuosi päättyi pettymykseen. Seuraavalla kaudella huonoon menestykseen lisättiin vielä useita sairastumisia ja loukkaantumisia, joiden takia hän ei voittanut ainuttakaan turnausta vuoden 2016 aikana ja tippui ensimmäisen kerran 14 vuoteen pois tenniksen kärkikympistä. Roger Federer näytti kuitenkin kaikille epäilijöille palaamalla kaudelle 2017 vahvempana kuin koskaan. Tilastollisesti kausi oli hänen toiseksi parhaimpansa vuoden 2007 jälkeen. Tänä vuonna 36-vuotias Federer palasi kolmannelta sijalta maailmanlistan kärkeen.

Elämä kentän ulkopuolella

Federer on naimisissa ja hänellä on neljä lasta. Uransa aikana hän on voittanut lukuisia palkintoja saavutuksistaan; esimerkiksi Laureus World Sports Awards -palkintogaalassa hänet on valittu viidesti vuoden urheilijaksi. Lisäksi Federeriä on juhlittu kansallisesti parhaimpana sveitsiläisenä ja kuusi kertaa Sveitsin merkittävimpänä urheilijana. Vuonna 2018 Time-lehti nimesi hänet maailman 100 vaikutusvaltaisimman ihmisen joukkoon. Vuonna 2003 hän perusti Roger Federer Foundation -järjestön, jonka tavoitteena on parantaa koulutusta eteläisessä Afrikassa ja Sveitsissä. Niin ikään hän toimii UNICEF:in hyvän tahdon lähettiläänä.