Vuonna 1981 syntynyt Jarkko Nieminen on Suomen tennishistorian ainoa pelaaja, joka on voittanut kansainvälisen ATP-turnauksen. Hänen menestyksensä muutti suomalaisen tenniksen täydellisesti. Tennisuransa aikana mies pelasi 750 kaksinpelin ATP-ottelua voittaen niistä 559. Lisäksi hän voitti kaksi ATP-turnausta ja pääsi puolivälieriin asti kolmessa neljästä Grand Slam -turnauksesta. Niemisen paras vuosi oli kausi 2006, jolloin hänet listattiin maailmanlistan 13. parhaimmaksi tennispelaajaksi kaksinpelissä. Nieminen päätti tenniksen aktiiviuransa vuonna 2015 ja siirtyi pelaamaan toista intohimoaan, salibandya.

Kaksinpelin lisäksi Nieminen loisti myös nelinpelissä, jossa hän voitti 5 turnausta ja oli parhaimmillaan nelinpelin maailmanlistalla sijalla 42. Lisäksi hän selvisi kerran välieriin asti nelinpelin Grand Slam -turnauksessa. Ammattilaisuransa aikana Nieminen edusti Suomea Davis Cupissa vuosina 1999-2016. Suomen joukkueessa hän voitti eniten otteluita ja eniten kaksinpelejä. Huikea ammattilaisura toi Niemiselle maineen lisäksi 7,7 miljoonaa dollaria palkintorahoina. Hän pelasi uransa aikana tennissuuruuksia kuten Pete Samprasia, Andre Agassia ja Roger Federeriä vastaan.

Tenniksen aloittaminen ja juniorivuodet

Nieminen oli erittäin aktiivinen urheilija jo pienestä lapsesta asti. Parhaimpina aikoina hän harrasti jopa kymmentä eri urheilulajia, joiden joukosta jatkoi ainoastaan tenniksen parissa. Tenniksen lisäksi hänen lempilajinsa oli salibandy. Nieminen voitti ensimmäisen ikäluokkansa suomenmestaruuden 11-vuotiaana. Vuosien 1997-1999 aikana hän pääsi miesten tasolla sisäkenttien kaksinpelin SM-finaaliotteluihin ja voitti kahtena vuonna peräkkäin nelinpelin suomenmestaruuden. Suorituksiensa perusteella hänet valittiin vuonna 1999 kansainvälisen ITF:n junioritiimiin. Hän selviytyi joukkueineen poikien nelinpelin Wimbledonin finaaliin ja voitti poikien kaksinpelin finaalin Yhdysvaltojen avoimissa.

18-vuotias Nieminen debytoi syyskuussa vuonna 1999 ensimmäistä kertaa Suomen Davis Cup -joukkueessa, mutta loukkaantui ensimmäisessä ottelussaan eikä pystynyt jatkamaan. Hän oli tuolloin junioreiden maailmanlistalla parhaimmillaan sijalla kuusi. Kauden jälkeen Nieminen teki päätöksen olla siirtymättä ammattilaisuralle, vaan sen sijaan valitsi lukio-opiskelut ja keskittyi niihin kahden vuoden ajan. Hän kuitenkin kiersi IFT:n juniorijoukkueen mukana IFT Futures- ja ATP Challenger -turnauksissa. Marraskuussa Jarkko sai elämänsä tilaisuuden pelata ensimmäisessä ATP -kaksinpeliturnauksessa, mutta hävisi aloituskierroksella.

Kohti uran huippua

Kausi 2001 alkoi paremmin, ja Nieminen voitti ensimmäisen haastajaturnauksensa. Samalla kaudella voitot tulivat myös kolmesta muusta haastajaturnauksesta, ja hän pääsi karsintojen kautta uransa toiseen ATP-turnaukseen Tukholmaan. Mies pääsi turnauksen loppuotteluun, mutta hävisi sen pitkän ottelun jälkeen erin 2-3. Loppuottelupaikan takia hän nousi maailmanlistalla sijalle 69 ja kauden päättyessä paransi sitä sijalle 61. Vuonna 2002 Nieminen pääsi ensimmäiseen Grand Slam -turnaukseen Australiaan. Hän sai heti aloituskierroksella vastaan idolinsa Pete Samprasin ja hävisi.

Myöhemmin samana vuonna Nieminen pääsi vielä kahdesti ATP-turnauksien finaaliin ja nosti sijoitustaan vielä kerran sijalle 43. Hän oli tässä vaiheessa jo Suomen kaikkien aikojen korkeimmalle sijoittunut suomalaispelaaja. Vaihtelevan menestyksen takia Nieminen päätti vaihtaa valmentajaa kaudella 2003. Vuonna 2004 hän kaatui kätensä päälle Monte Carlo Masters -turnauksen avauskierroksella ja mursi ranteensa. Rannemurtuma vaikutti negatiivisesti hänen pelaamisensa loppukauden aikana eikä menestystä tullut edes Ateenan olympialaisista. Kauden lopulla Nieminen päätti yhteistyönsä uuden valmentajan kanssa ja jatkoi yksinään.

Uran parhaat vuodet

Kausi 2005 alkoi erittäin vahvasti. Nieminen pelasi alan huippunimiä vastaan häviten Roger Federerille, mutta voittaen legendaarisen Andre Agassin Ranskan avoimissa. Hän pääsi usean ATP-turnauksen puoliväli- ja välieriin voittaen myös yhden ATP-haastajaturnauksen. Niemisen ensimmäinen, ja samalla Suomen tennishistorian ensimmäinen, ATP-turnausvoitto tuli tammikuussa vuonna 2006 Aucklandin Heineken Openista. Loppukaudella hän pelasi upeasti saavuttaen useita puoliväli- ja välieräpaikkoja sekä Tukholman avoimien loppuottelupaikan. Heinäkuussa 2006 Nieminen nousikin maailmanlistalla sijalle 13, mikä oli hänen uransa korkein sijoitus.

Kausi 2007 ei jatkunut yhtä menestyksekkäästi kuin edellinen, mutta tästä huolimatta Nieminen voitti nelinpelissä ensimmäisen ATP-turnauksen Mumbaissa. Mies selvitti tiensä Baselin Davidoff Swiss Indoors -turnauksen finaaliin häviten kuitenkin Roger Federerille. Kauden 2008 aloituksessa Adelaiden ATP-turnauksessa Nieminen selvitti tiensä finaaliin terveysongelmista huolimatta. Hän pelasi Roger Federeriä vastaan Australian avoimissa ja hävisi suorissa erissä. Peliväsymyksestä johtuen Nieminen ei myöskään menestynyt Pekingin olympialaisissa häviten jo ensimmäisellä kierroksella. Vuonna 2009 Nieminen loukkasi ranteensa ja joutui leikkaukseen.

Tennisuran viimeiset vuodet

Kausien 2010-2015 välillä Nieminen saavutti vielä toisen ATP-turnausvoittonsa Sydneyssa vuonna 2012 ja pääsi samassa turnauksessa nelinpelin finaaliin. Niemisen suurimmat saavutukset tulivat nelinpelistä, jossa hän voitti parinsa kanssa kolme ATP-turnausta vuosina 2010, 2013 ja 2014. Mies oli ilmoittanut jo ennen kauden 2015 alkua, että kausi olisi hänen viimeisin, ja Nieminen pelasi viimeisen ATP -ottelunsa Tukholmassa 20. lokakuuta 2015. Viimeinen virallinen ottelu pelattiin Helsingin Hartwall Areenalla 9. marraskuuta ja vastustajana oli Roger Federer.

Elämä tenniskenttien ulkopuolella

Tennisuransa jälkeen Nieminen siirtyi pelaamaan salibandya SC Classicin väreissä yhden kauden ajaksi. Salibandykautta häiritsivät monet loukkaantumiset, mutta mies pääsi kuitenkin kauden päätyttyä juhlimaan Suomen mestaruutta. Vuonna 2018 hän aloittaa Suomen tenniksen Davis Cup -joukkueen kapteenina. Vuonna 2012 Nieminen perusti Jari Hedmanin ja Veli Paloheimon kanssa Jarkko Nieminen tennisakatemian, joka ehti kouluttaa tennislupauksia viiden vuoden ajan ennen akatemian sulkemista vuonna 2017. Nieminen on palkittu urheilu-urastaan Suomen urheilugaalassa vuonna 2016. Nieminen on naimisissa ja hänellä on kaksi lasta.