Vaikka et olisi koskaan nähnyt yhtään tennisottelua tai et tietäisi, mikä Wimbledonin turnaus on, olet todennäköisesti siltikin kuullut Serena ja Venus Williamsista. Yhdysvaltalaiset Williamsin sisarukset ovat olleet tennistaivaan kiintotähtiä jo vuosia. He ovat olympiavoittajia, Grand Slam -turnausten voittajia ja Women’s Tennis Associationin maailmanlistan ykköspaikan valloittaneita tennisammattilaisia. Kummatkin ovat myös seurattuja ja ihailtuja urheilijapersoonia, jotka uransa alkuaikoina toivat raikkaan tuulahduksen hivenen vanhoilliseenkin tennismaailmaan. Kumpikin on ollut mainio esikuva tennistä pelaaville tytöille.

Sisaruksista Venus Ebone Starr on vanhempi. Hän on syntynyt vuonna 1980 Yhdysvalloissa. Pikkusisko Serena Jameka syntyi heti perässä vuonna 1981. Kummatkin heistä alkoivat pelata tennistä jo hyvin varhain lapsuudessaan. Serena Williamsin kerrotaan alkaneen pelata tennistä kolmevuotiaana, kun perhe Williams muutti Michiganin osavaltiosta Kaliforniaan. Serenan ja Venuksen isä Richard Williams alkoi valmentamaan molempia tyttäriään, ja hän toimii yhä tänä päivänä, yli 30 vuotta myöhemmin, sekä Serenan että Venuksen valmentajana.

Ammattitason ensimmäiset askeleet

Williamsin sisarukset kävivät otteluissa jo varhaisesta lapsuudesta lähtien. Venus Williams oli myös rankingissa oman ikäluokkansa ykköspelaaja, kunnes isä päätti lopettaa tyttäriensä kanssa turnauksissa käymisen. Tällöin Venus oli 11-vuotias ja Serena 10-vuotias. Taustalla oli ajatus siitä, että tyttärien olisi hyvä keskittyä kouluun. Tenniksen harjoittelu kuitenkin jatkui, vaikka turnauksissa ei käytykään. Samalla isästä tuli myös molempien tyttöjen valmentaja. Valmennus päätettiin aloittaa kotioloissa, ja tytöt otettiin pois arvostetusta Maccin akatemiasta, jossa heitä oli valmennettu siihen asti.

Venus Williams otteli ensimmäisen ammattimaisen turnauksensa vuonna 1994. Hän oli silloin vain 14-vuotias. Ensimmäisen turnauksen nimi oli Bank of the West Classic ja se järjestettiin Oaklandissa, ja Venus sijoittui siinä toiseksi. Vuotta myöhemmin myös Serena Williams osallistui samaan turnaukseen kuin sisarensa vuotta aikaisemmin. Serena oli 14-vuotias ja pääsi turnaukseen villillä kortilla. Ensimmäinen turnaus ei kuitenkaan mennyt, kuten oli suunniteltu; hän onnistui voittamaan ainoastaan kaksi peliä ja turnaus päättyi hyvin nopeasti pieneen pettymykseen.

Tie menestykseen aukenee

1990-luvun lopussa alkoi Williamsin sisarusten kulta-aika. Vuonna 1997 Venus teki debyyttinsä Grand Slam -turnauksessa. Samana vuonna hän osallistui ensimmäisen kerran myös Euroopan hallimestaruuskilpailuihin sekä Wimbledonin tennisturnaukseen. Seuraavana vuonna sekä Venus että Serena osallistuivat Australian Open -turnaukseen. He kohtasivat toisensa turnauksessa. Tästä kohtaamisesta tuli samalla ensimmäinen kerta, kun sisarukset pelasivat toisiaan vastaan ammattilaistasolla. Vuotta vanhempi Venus Williams voitti tämän kohtaamisen. Sen jälkeen sisarukset ovat kohdanneet useita kertoja eri turnauksissa.

2000-luvulla alkoi Williamsin sisarusten voittokausi. Varsinkin vuodesta 2000 tuli erinomainen, kun sisarukset voittivat olympiakultaa Sydneyssa, Australiassa järjestetyissä olympialaisissa. Heidän lajinsa oli tällöin kaksinpeli. Tämän lisäksi Venus onnistui saavuttamaan samana vuonna vielä Grand Slam -turnauksen ykköspaikan. Vuosi oli alkanut hankalasti, sillä molemmat sisaruksista olivat loukkaantuneita. Loukkaantumisten jälkeen paluu oli kuitenkin niin vahva, että vuoden lopussa Serena oli maailmanrankingissa sijalla kuusi ja Venus sijalla kolme. Tämä oli vain alkua sisarusten voittokululle.

Sisaruksista tulee maailman parhaita

Vuonna 2002 Venus onnistui saavuttamaan ykkössijoja useissa eri turnauksissa. Hän voitti muun muassa Mondial Australian Women’s Hardcourts -turnauksen ja US Openin. Venus oli vuoden päätteeksi jo maailman toiseksi paras. Samana vuonna loukkaantumisien kanssa taistellut Serena osallistui myös turnauksiin eri puolilla maailmaa. Hän voitti muun muassa Toyota Princess Cupin Tokiossa ja Sparkassen Cupin Saksassa. Vuoden 2002 päätteeksi Serena Williamsin nimi koreili maailmanrankingin sijalla yksi. Hän oli siis noussut maailman parhaaksi pelaajaksi juuri sisarensa edelle.

Williamsin sisarusten voitokkaat pelit jatkuivat vielä seuraavana vuonnakin. Heitä pidettiin voittamattomina niin yksinpelissä kuin kaksinpelissäkin. Venus joutui kuitenkin kamppailemaan hankalien loukkaantumisten kanssa, ja se vaikutti hänen peleihinsä vuosina 2003-2004. Vuonna 2005 hän kuitenkin palasi jälleen voittojen tielle napattuaan mestaruuden Wimbledonissa. Myös Serenan uraa hankaloittivat erilaiset vammat, jotka kohdistuivat monesti ranteisiin. Vuosien 2003 ja 2004 välissä Serena oli pois turnauksista kahdeksan kuukauden ajan. Palattuaan vuonna 2004 hän osallistui Nasdaq 100 Open -turnaukseen Miamissa ja voitti turnauksen.

Kaksinpeleihin keskittyminen

Vuosien kuluessa sisarukset alkoivat keskittyä yhä enemmän kaksinpeleihin. He olivat voittamaton tiimi heti alusta alkaen. Vuonna 2010 heidät nostettiin maailmanrankingin ykkösiksi kaksinpelissä. Myös yksinpelien saralla meni hyvin. Näytti siltä, että molemmat naisista olivat onnistuneet selättämään pahat loukkaantumiset ja pääsemään aivan uudelle tasolle pelaamisessa. Voittoja tuli voittojen perään. Vuonna 2009 Venus Williams pääsi jo kahdeksatta kertaa Wimbledonin finaaliin. Tällaista saavutusta monet tennispelaajat eivät ole aikaisemmin onnistuneet saavuttamaan. Juuri tällaisten saavutusten vuoksi Williamsin sisarukset ovatkin jääneet kaikkien mieleen.

Miten siskosten pelit sujuvat tänä päivänä?

Serena Williams teki paluun tenniksen pariin vuonna 2018 palauduttuaan raskaudesta. Paluu ei ollut paras mahdollinen, sillä sisarukset yhdessä eivät ole onnistuneet tänä vuonna saavuttamaan mitään kaksinpelin saralla. Tenniksen parissa tähän päivään asti jatkanut Venus Williams taas pelasi tuhannen ottelunsa vuoden 2018 alussa. Hänen pelinsä yksinpelin saralla eivät ole kuitenkaan enää sujuneet parhaiden vuosien malliin; Venus ei ole onnistunut pääsemään kolmatta kierrosta pidemmälle kuluvana vuonna yhdessäkään turnauksessa. Edellisen vuoden maailmanrankingissa hän on kuitenkin sijalla viisi.