Suomessa tennistä on pelattu jo vuodesta 1881; vain neljä vuotta ensimmäisen Lontoon Wimbledonissa järjestetyn pelin jälkeen. Tennistä koskevat säännöt julkaistiin Porissa vuonna 1884, ja ensimmäisten kilpailujen joukossa tiedetään olleen ainakin Turun Samppalinnan urheilukentän vihkiäisissä järjestetty tenniskilpailu 1. lokakuuta vuonna 1884. Seuratoiminta lajin parissa käynnistyi maaliskuussa 1898, jolloin Viipurissa perustettiin seura nimeltä Wiborgs lawntennisklubb. Tätä seurasi muutamia vuosia myöhemmin vuonna 1903 perustettu turkulainen seura Åbo Lawn-tennis Klubb, joka on voimissaan yhä tänäkin päivänä.

Hanko tarttui ensimmäisenä paikkakuntana toimeen ja järjesti 1900-luvun alkuvuosina kansallisia kisoja, joita Hangossa yhä edelleenkin järjestetään. Kansainvälisten kisojen makuun päästiin Turussa vuonna 1906, jolloin mukana oli yksi pietarilainen kilpailija. Vuonna 1908 pidetyissä Viipurin kisoissa kansainvälisiä pelaajia nähtiin niin Ruotsista kuin Iso-Britanniastakin. Viiden eri tennisseuran yhteistyöllä huhtikuussa 1911 perustettiin Suomen Tennisliitto, joka ensitöinään liittyi kansainväliseen tennisliittoon, Lawn-Tennis Associationiin. Suomenmestaruudesta kisattiin ensimmäisen kerran vuonna 1912, jolloin Hangossa järjestettävän kisan voitti Boris Schildt.

Tennis Suomessa 2010-luvulla

Tennis on Suomessa tänäkin päivänä erittäin suosittu harrastus- ja kilpaurheilulaji. Vaikka tenniksen historiaan kuuluu kenties näkemys sen sopivuudesta yläluokkaiseen elämäntapaan, on nykyaikainen tenniksenharrastaja kuka tahansa iästä, sukupuolesta tai yhteiskuntaluokasta riippumatta. Harrastajia tenniksen parissa on Suomessa yli 100 000. Seurojen jäsenyyksiäkin on yli 23 000:lla suomalaisella. Tennis on jokaiselle sopiva harrastus, mistä kertoo, että sitä pelataan läpi elämän. Tenniksen harrastajissa nuorimmat pelaajat ovat hädin tuskin kolmannella ikävuodellaan, kun vanhimmat pelaajat kilpailevat vielä reilusti yli 90-vuotiaina.

Suomessa tenniksen kattojärjestönä toimii Suomen Tennisliitto ry, joka on perustettu jo vuonna 1911. Jäsenseuroja Suomen Tennisliitossa on yli 170 ympäri maata. Tennisliiton tavoitteena on edistää tenniksen pelaamista eri taitotasoilla ja kehittää sitä seuroissa. Lisäksi liitto haluaa luoda monipuolisia elämyksiä tenniksen parissa. Suomen Tennisliitto pyrkii kohti mainittuja tavoitteita noudattamalla arvoja, joita ovat tuloksellisuus, yhdessä tekeminen, peli-ilo sekä välittäminen. Käytännössä liitto tarjoaa palveluita seuroille, jotka taas voivat toimia tennisharrastajien parhaaksi.

Harrastamisen tasot ja kilpaileminen

Tennisharrastuksen aloittaminen ohjatusti on helppoa paikallisen tennisseuran opastuksella. Suomi on jaettu kuuteen alueeseen, joista kukin koordinoi oman alueensa toimintaa ja joiden kautta oman alueen seuraan on vaivatonta saada kontakti. Kilpaileminen tenniksessä on mahdollista monella tasolla, ja aikuisilla kilpailutasoja ovat A-, B-, C-, D- ja E-luokat. Eri luokkiin pääsee pelaajan tason mukaan, ja ne pelataan cup:eina tai lohkokilpailuina. Cup-kilpailussa hävinnyt yleensä tippuu pois, mutta lohkokilpailuissa kaikki pelaavat kaikkia vastaan, jolloin otteluita tulee yleensä maksimissaan neljä.

Junioritenniksessä luokkia on sekä iän että tason mukaan. Junioriluokat alkavat yhdeksänvuotiaista ja jatkuvat aina 18-vuotiaisiin saakka, minkä jälkeen pelaaja siirtyy aikuisten luokkiin. Kilpailuihin osallistumisen mahdollistaa se, että pelaaja on jäsen jossakin Suomen Tennisliiton alaisuudessa toimivassa tennisseurassa. Tällöin pelaajalla on myös oikeus edustaa seuraa sarjatenniksen lisäksi myös kansallisissa seuroissa. Virallisissa kilpailuissa kilpailleet pelaajat saavat ranking-pisteitä voitoistaan, ja näiden perusteella tehtävä listaus päivitetään kerran viikossa. Ranking-listan lisäksi pelaajat laitetaan kolmesti vuodessa paremmuusjärjestykseen tasoluetteloon.

Suomalainen huipputennis

Suomalaisilla tennistaitureilla on monta tietä lajin huipulle päästäkseen. Korkeimmalla tasolla maailmanlaajuisesti ovat ammattilaisten kilpailutasot, naisilla WTA (Women´s Tennis Association) ja miehillä ATP (The Association of Tennis Professionals). Kyseisten tasojen turnauksista arvostetuimmat ovat neljä vuosittaista Grand Slam -turnausta. ITF Pro Circuit on puolestaan alin tennisammattilaisuuden taso, josta pelaajien saamat pisteet lasketaan mukaan ATP:n ja WTA:n rankingiin. Juniori-ikäisille tennishuipuille on olemassa omat kilpailunsa, joista arvostetuimpia ovat Tennis Europe Junior Tour ja ITF Junior Circuit -kilpailukiertueet.

Suomalaisista tennispelaajista suurinta kunniaa on kerännyt Jarkko Nieminen, joka saavutti parhaimmillaan sijan 13 ATP-maailmanlistan kaksinpeleissä. Nieminen voitti uransa aikana kaksi ATP-turnausta kaksinpeleissä ja viisi nelinpeleissä. Toinen menestynyt suomalainen on Veli Paloheimo, joka voitti suomenmestaruuden kaksinpeleissä viidesti ja nelinpeleissä kolme kertaa. Erityisesti nelinpeleissä menestystä on niittänyt myös Henri Kontinen, joka on saavuttanut ATP-maailmanlistan ykkössijan nelinpeleissä huhtikuussa 2017. Naisten WTA-maailmanlistalla ovat suomalaisista olleet muun muassa Emma Laine, Petra Puheloinen sekä Piia Suomalainen

Tulevaisuuden toivot

Tenniksen ollessa yksi koviten kilpailluista urheilulajeista maailmassa, on selvää, ettei huipulle nousu ole itsestäänselvyys. Suomeen menestystä vuosien saatossa tuonut, nyt jo uransa lopettanut Jarkko Nieminen, teki hienoa työtä suomalaisen tenniksen eteen, mutta katse on pidettävä samalla myös mahdollisissa tulevaisuuden tennistähdissä. Tällaisia nimiä voisivat olla vaikkapa Davis Cupissa hyvin pärjänneet Otto Virtanen, Emil Ruusuvuori sekä Patrik Niklas-Salminen. He ovat väläytelleet taitojaan hieman vanhempien Henri Kontisen ja Harri Heliövaaran ohessa, joilla myös on yhä hyviä pelivuosia edessään.

Lopuksi

Tennis on ollut yksi suomalaisten suosikkiharrastuksista jo 1800-luvun lopusta alkaen. Varhaisista vaiheista lähtien toiminta tenniksen parissa on ollut hyvin organisoitua ja tavoitteet ovat olleet korkealla myös kilpailutoiminnassa. Harrastajia lajin parissa on tänä päivänä yli 100 000. Kilpailu-uraa tenniksen parissa ovat luoneet nimekkäimpinä pelaajina esimerkiksi Jarkko Nieminen ja Henri Kontinen, ja suomenmestaruuden nappasi aikoinaan useampaan otteeseen Veli Paloheimo. Suomalainen tennis elää ja voi hyvin, ja maassamme harjoittelee myös monta tenniksen tulevaa supertähteä.