Tenniksen pelaaminen on sekä hauska, että hyödyllinen harrastus. Tennis on hyväksi niin henkiselle, kuin myös fyysiselle hyvinvoinnille. Tenniksen parissa voi rentoutua, tavata uusia mukavia harrastuskavereita, parantaa kuntoa ja ennen kaikkea pitää hauskaa. Olitpa sitten 10- tai 70-vuotias, on tenniksestä aina hyötyä, ja laji onkin yksi maailman suosituimmista urheilulajeista ja harrastuksista. Pelaajan ei tarvitse olla huipputasoa tai edes hyvässä kunnossa harrastuksen aloittaakseen, ja laji kehittää pelaajan fyysisiä ominaisuuksia kerta kerralta paremmaksi.

Tennistä aktiivisesti pelaavat ovat näkyvästi energisempiä ja paremmassa kunnossa, kuin henkilöt, jotka yleensä ovat vain hyvin vähäisissä määrin aktiivisia. Yksi syy tälle erolle voi olla se, että tenniksen pelaamisesta nauttivat usein saavat myös nukuttua yönsä paremmin. Tenniksen pelaaminen vähentää stressiä, ja aktiivisen urheilun jälkeen ei sänkyyn mennessä löydy enää turhaa energiaa. Tenniksen pelaaminen myös vähentää riskiä sydän- ja verisuonitaudeille, parantaa reaktiokykyä ja kehon hallintaa sekä polttaa valtavasti rasvaa.

Tenniksen historiaa

Tennis on lajina saanut alkunsa jo 1800-luvulla. Tällöin pelin varhaista muotoa pelattiin yhtä aikaa Englannissa eri paikoissa. Laji ei vielä tuolloin ollut aivan nykyisen kaltainen, vaan kehittyi ja muuttui modernimmaksi pikkuhiljaa 1900-luvun aikana. Tenniksen isänä pidetään englantilaista majuri Walter Clopton Wingfieldiä, jonka patentti tenniksen kaltaisesta lajista astui voimaan 1870-luvun aikana. Jokaisessa maassa, johon tennis pikkuhiljaa levisi, oli hieman erilaiset säännöt pelin pelaamiselle. Loppujen lopuksi oli tärkeää perustaa lajijärjestö, joka teki pelistä yhdenmukaisemman.

Myös tennismailalla oli oma kehityskaarensa. Aikaisimmat mallit tennismailoista olivat huomattavasti raskaampia kuin nykyiset huippuunsa hiotut mailat. Materiaalina oli puu ja mailan jännitetty verkko oli tehty eläinten sisälmyksistä. Pallot olivat vain kangasta, joka oli täytetty höyhenillä. Nykyiset mailat ovat hyvin kevyitä ja ne on tehty esimerkiksi lasikuidusta, kun taas verkko on synteettistä materiaalia, joka jännitetään kiinni tennismailaan siihen erityisesti tarkoitetulla koneella. Jos mailan verkko löystyy, sitä tulee kiristää mahdollisimman hyvän ja vaivattoman pelikokemuksen takaamiseksi.

Mitä välineitä tarvitaan?

Meistä jokainen on takuulla joskus kokeillut pitää tennismailaa kädessään. Maila ja tennispallo ovatkin kaksi kaikista tärkeintä välinettä, jotka peliin ehdottomasti tarvitaan. Jos oman mailan hankkiminen tuntuu kuitenkin liian tyyriiltä, voi useimmista urheilukeskuksista ja ulkokentiltä myös vuokrata välineet päivän käyttöä varten. Monissa kaupoissa aloitteleville pelaajille sopivia mailoja myydään kuitenkin hyvin kohtuulliseen hintaan, ja mikäli harrastus sattuukin viemään pelaajan mukanaan, on oman, hyvän mailan hankkiminen ehdottomasti taloudellisempi ratkaisu pitkällä tähtäimellä.

Muita tarvittavia välineitä ovat hyvät kengät. On tärkeää, että tenniskenkä istuu jalkaan hyvin, ei ole liian tiukka, mutta antaa kuitenkin jalalle tukea, ja pehmustaa jalkaa juoksemisen aiheuttamilta iskuilta. Huonoissa kengissä pelaaminen voi pahimmillaan aiheuttaa ikävää kipua jaloissa, puristaa varpaat liian tiukkaan tilaan ja huonojen kenkien aiheuttamista oireista joutuu tällöin kärsimään jopa viikkoja eteenpäin. Mikäli omat kengät eivät sovellu pelaamiseen, kannattaa tällöin vuokrata pelaamiseen tarkoitetut tukevat ja oikean kokoiset kengät.

Missä harrastaa?

On selvää, ettei keneltä tahansa löydy tenniskenttää omalta takapihaltaan. Tämä voi lannistaa monia, jotka valitsevat tällöin helpomman lajin, jota varten ei tarvitse erikseen siirtyä tiettyyn paikkaan pelaamaan. Tärkeintä paikassa, jossa tennistä voi pelata, on se, että alustan tulee olla sopiva pallolle. Pallon tulee pompata alustalla niin, että pelikokemuksesta tulee kaikille pelaajille optimaalinen. Kentän tulisi myös olla tasainen, sillä epätasainen kenttä voi saada pallon pomppimaan epätasaisesti ja pongahtamaan väärään suuntaan.

Koska tenniskenttään liittyy monia erilaisia vaatimuksia, ovat monet urheilukeskukset päättäneet tuoda kentät omiin tiloihinsa kävijöiden saataville. Kenttiä on niin sisätiloissa, kuin myös ulkona. Kesällä ulkokenttä on myös samalla hyvä tapa nauttia kauniista kesäisestä säästä ja auringonpaisteesta. Monissa maissa voi paikantaa lähimmän tenniskentän erilaisten netistä löytyvien karttojen ja esitteiden avulla. Tällä tavalla myös vieraassa kaupungissa oleskellessaan on helppo löytää lähin kenttä, joka sopii juuri itselle ja seurueelle tenniksen pelaamiseen ja hauskanpitoon.

Tenniksen sääntöjä

Kaikille tutut Grand Slam ja Wimbledon -turnaukset tarjoavat joka vuosi katsojille viihdettä tenniksen parissa. Jos on kiinnostunut seuraamaan tennistä, on hyvä tietää pari perusasiaa säännöistä. Tennisotteluun kuuluu sovittu määrä eriä, ja eniten eriä voittanut on voittanut samalla koko ottelun. Yhden ottelupallon voittaneella on 15 pistettä, kun taas vaikkapa kolme palloa voittaneella 40 pisteellä. Lyönnillä tarkoitetaan pallon kosketusta mailaan. Virheitä pelin aikana voi kertyä esimerkiksi vääristä syötöistä tai pelaajan mahdollisesti tekemistä jalkavirheistä.

Yhteenveto

Kaiken kaikkiaan tennis on laji, jossa urheilun ja hikoilun lisäksi on mahdollisuus pitää hauskaa hyvässä seurassa. Aloittipa tenniksen harrastuksena hupimielessä tai kilpaillakseen oman maansa tai jopa kansainvälisten palkintojen perässä, on tenniksen pelaaminen nautittavaa ja terveyttä edistävää. Tennistä pelatakseen voi aloittaa hyvin pienillä varusteilla ja taidoilla. Taidot kehittyvät mitä enemmän tennistä jaksaa pelata ja siihen keskittyä. Tenniksen parissa voi myös kohottaa kuntonsa huippuun mielekkäällä tavalla. Tennistä voi suositella kenelle tahansa!