Tenniksen kansainvälisellä tasolla merkittävimpinä turnauksina pidetään neljää Grand Slam -turnausta. Niistä jaetaan pelaajille eniten pisteitä ja tenniskauden suurimmat rahapalkinnot. Termi grand slam on peräisin korttipeleistä. Jo 1600-luvulta alkaen bridgen tapaisissa peleissä kaikkien tikkien saamista kutsuttiin slamiksi. Koko potin voittamista kutsuttiin isoksi slamiksi eli grand slamiksi. Termiä alettiin käyttää tenniksen yhteydessä vasta toimittajien taholta 1930-luvulla. Sitä käytettiin tuolloin kuvaamaan sitä pelaajaa, joka oli voittanut kaikki kauden neljä tennisturnausta. Ensimmäinen neljän turnauksen voittanut Grand Slam -voittaja nähtiin vuonna 1938.

Tenniksessä Grand Slam -turnaukset koostuvat neljästä tärkeästä tapahtumasta: Australian avoimesta tennisturnauksesta, Ranskan avoimesta tennisturnauksesta, Wimbledonin tennisturnauksesta ja Yhdysvaltain avoimesta tennisturnauksesta. Tenniksessä käytetään myös muuta termistöä liittyen sanapariin ”grand slam”. Esimerkiksi pelaajan voittaessa kaikki neljä turnausta eri vuosina, kutsutaan tätä saavutusta pitkäksi Grand Slamiksi. Jos pelaaja voittaa kaikki neljä turnausta ja olympiakultaa kaikki yhden kauden aikana sanotaan hänen voittaneen kultaisen Grand Slamin. Ainoastaan Steffi Graf on saavuttanut tämän vuonna 1988.

Australian avoin tennisturnaus

Australian avoin tennisturnaus on kauden ensimmäinen Grand Slam -turnaus. Se järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 1905. Turnausta on järjestetty useassa kaupungissa ympäri Australiaa, kunnes sen paikka vakiintui Melbourneen. Se otettiin mukaan Grand Slam -turnausten joukkoon vasta kansainvälisen tennisliiton päätöksellä vuonna 1924. Historian aikana sitä on järjestetty eri aikakausina johtuen ilmastosta tai maan tapahtumista, mutta nykyään turnaus pelataan joka vuosi tammikuussa. Tapahtumapaikkana on Melbourne Park, jossa pelaajat pelaavat kovalla pohjalla ulkokentillä.

Australian avoimissa ratkotaan turnausvoittajat muiden turnausten tavoin naisten ja miesten kaksinpelissä, sekanelinpelissä, nuorten sarjassa ja pyörätuolissa olevien pelaajien sarjassa. Sen aikana järjestetään myös näytösturnauksia ja legendojen kilpailuja. Australiaan kerääntyy vuosittain Grand Slam -turnausten ennätysyleisöt. Turnauksen kokonaiskatsojamäärä on kasvanut vuosittain ja on saavuttanut jo yli 740 000 katsojan ennätyslukeman. Sijoittuneille jaetaan kaikissa sarjoissa palkintorahoja yhteensä 55 miljoonaa Australian dollaria. Australiassa ovat menestyneet parhaiten miehissä Roger Federer ja Novak Djokovic sekä naisissa Serena Williams ja Margaret Court.

Ranskan avoin tennisturnaus

Ranskan avoin tennisturnaus on toinen kauden tärkeistä Grand Slam -turnauksista. Sitä on pelattu jo vuodesta 1891 lähtien aluksi kansallisena turnauksena, ja kansainvälisiä pelaajia hyväksyttiin ensimmäisen kerran vuonna 1925. Ajankohdaltaan se sijoittuu vuosittain touko-kesäkuulle, ja se järjestetään Pariisissa. Ranskan turnauksen massakenttä on yksi vaikeimmista pelikentistä turnauksien joukossa. Monet alan huiput eivät ole voittaneet koko uransa aikana juuri Ranskan avoimia. Tällaisia nimiä ovat muun muassa Boris Becker, Pete Sampras ja Martina Hingis.

Miesten kaksinpelissä Ranskassa menestynein pelaaja on ollut espanjalainen Rafael Nadal voittamalla turnauksen uransa aikana yhteensä 10 kertaa. Naisten menestynein pelaaja on ollut yhdysvaltalainen Chris Evert, joka löi kaikki vastustajansa seitsemänä vuonna. Lisäksi eniten turnausvoittoja Ranskan avoimista on kerännyt australialainen Margaret Smith Court, joka voitti uransa aikana naisten kaksinpelissä mestaruuden viidesti sekä lisäksi nelinpelissä ja sekanelinpelissä kummankin mestaruuden neljä kertaa. Vuonna 2018 turnauksessa jaetaan palkintorahoina hieman yli 39 miljoonaa euroa.

Wimbledonin tennisturnaus

Wimbledon on maailman vanhin tennisturnaus ja samalla nimekkäin turnaus koko maailmassa. Se tunnetaan myös tennispiirien ulkopuolella. Grand Slam -turnausten kolmas tapahtuma järjestetään vuosittain kesä-heinäkuussa Lontoon Wimbledonin All England Lawn Tennis and Croquet Clubilla. Se on ainoa ruohokentällä pelattava Grand Slam -tennisturnaus. Kahden viikon kisaohjelma sisältää miesten ja naisten nelin- ja kaksinpelit, sekanelinpelin sekä poikien ja tyttöjen kaksin- ja nelinpelit. Turnauksen ohella pelataan monia kutsukilpailuja kuten yli 35- ja 45-vuotiaiden miesten nelinpelit.

Vuodesta 1877 lähtien pelattu turnaus sisältää myös erikoisia perinteitä, jotka liittyvät englantilaiseen tenniskulttuuriin. Pelaajien pitää esimerkiksi pukeutua tietyn pukeutumiskoodin mukaan melkein kokovalkoisiin, ja mainokset pidetään erittäin vähissä. Kilpailuja on myös monesti häirinnyt sade, mutta vuonna 2009 keskuskentän yläpuolelle rakennettiin nopeasti avattava katos. Myös Englannin kuninkaalliset ovat tuttu näky otteluiden katsomossa. Wimbledonissa parhaiten menestyneitä pelaajia ovat olleet miehissä Roger Federer ja naisissa Martina Navratilova. Turnauksen palkintorahoja jaetaan yli 31 miljoonaa puntaa.

Yhdysvaltain avoin tennisturnaus

Grand Slam -kauden päättää New Yorkissa pelattava Yhdysvaltain avoin tennisturnaus, joka järjestetään vuosittain elo-syyskuussa. Se pelataan kovalla alustalla ulkokentillä, ja sen keskuskenttänä toimii 23 000 -paikkainen Arthur Ashe Stadion. Turnausta on järjestetty aina vuodesta 1881 lähtien. Menestyneimpiä pelaajia ovat olleet Pete Sampras, Jimmy Connors ja Roger Federer viidellä voitolla mieheen, kun taas naisista voitokkaimpia ovat olleet Chris Evert ja Serena Williams kummatkin kuudella voitolla. Jaettavat palkintorahat nousevat yli 50 miljoonaan dollariin.

Grand Slam -turnauksiin osallistuminen ja ohjelma

Turnauksiin valitaan yhteensä 128 osanottajaa kolmella tavalla: maailmanlistauksen mukaan, karsinnoissa menestyneet ja villillä kortilla pääsevät. Maailman listauksen 104 parasta pelaajaa valitaan ilman karsintoja. Karsintoihin arvotaan taasen uudet 128 osallistujaa, joiden joukosta kolmen karsintakierroksen jälkeen valitaan parhaat 16. Loput 8 pelaajaa valitaan villeillä korteilla esimerkiksi potentiaalin ja otteluvoittojen perusteella. Tärkeimmät pelit pelataan paras viidestä periaatteella miehissä ja paras kolmesta naisten sarjassa. Ensimmäinen turnausviikko pelataan yleensä karsintaotteluja, jonka jälkeen alkavat kierrosottelut 128 pelaajan välillä ja myöhemmin parhaimpien loppupelit.