Nykymuotoinen tennis syntyi 1800-luvun Englannissa, jossa se kasvatti suosiotaan varsinkin yläluokan parissa. Nykypäivänä tennis on erittäin suosittu harrastus noin 50 miljoonan harrastajan joukollaan. Olympialaji tennis on ollut kuitenkin vasta vuodesta 1988 alkaen. Lajin ammattilaistason kilpailuista vastaavat miesten tenniksessä Association of Tennis Professionals (ATP) ja naisten tenniksessä Women´s Tennis Association (WTA). Vuonna 2018 WTA:n kilpailuvuosi sisältää turnauksia 30 eri maassa. ATP-turnauksia järjestetään vuoden 2018 aikana yhteensä 31 eri maassa.

Tennistä pelataan joko kaksin- tai nelinpelinä, joita molempia pelataan samoissa turnauksissa. Näin ollen pelaajilla on mahdollisuus osallistua samoissa turnauksissa sekä kaksinpeleihin että nelinpeleihin. Arvostetuimmat turnaukset tenniksen ammattilaistasolla ovat Grand Slam -turnaukset. Niitä järjestetään vuosittain neljä: Australian avoin tennisturnaus, Ranskan avoin tennisturnaus, Wimbledonin tennisturnaus ja Yhdysvaltain avoin tennisturnaus. Maajoukkuetasolla tenniksessä kilpaillaan miesten osalta Davis Cupissa ja naisille on oma Fed Cupinsa. Lisäksi naiset ja miehet kilpailevat yhdessä Hopman Cupissa, joka järjestetään vuosittain Australian Perthissä.

Naisten tenniksen huippunimiä

Tenniksen WTA-maailmanlistan ykköspelaajia voi tarkastella useilla eri tavoilla, kuten vertaamalla uran aikana saavutettujen maailmanlistan ykkössijaviikkojen määrää, yhtäjaksoisia ykkössijaviikkoja tai kauden lopussa ykkössijaa pitäviä. Uransa aikana 377 viikkoa maailmanlistan ykkössijaa on pitänyt Steffi Graf, saksalainen pelaaja, jolla on turnausvoittoja kaksinpeleissä 107 ja nelinpeleissä 11. Toista sijaa pitää yhdysvaltalainen Martina Navratilova 332 ykkössijaviikollaan. Kolmantena on 260 viikkoa ykköspelaajana ollut yhdysvaltalainen Chris Evert. Samat nimet pitävät kärkisijoja myös silloin, kun tarkastelussa on pisimpään yhtäjaksoisesti ykköspelaajina olleet.

Vuoden 2017 WTA-kiertueen lopussa eniten pisteitä oli kerännyt romanialainen Simona Halep. Toiseksi eniten pisteitä kauden aikana keräsi espanjalainen Gabrine Muguruza ja kolmantena maailmanlistalla oli Caroline Wozniacki, tanskalainen tennistaituri. 2017-kauden lopussa neljättä sijaa maailmanlistalla piti tsekkiläinen Karolina Pliskova ja viidentenä oli Venus Williams. Yhdysvaltalainen Williams on yksi tämän hetken tunnetuimmista tennispelaajista, sillä hän on voittanut olympialaisissa neljästi kultaa ja WTA-turnauksissa hän on vuodesta 2000 alkaen voittanut turnauksia peräti 45 kertaa.

Miesten tenniksen huippunimiä

ATP-maailmanlistalla on miesten osalta kuusi nimeä, jotka ovat olleet maailmanlistan ykköspelaajina vuoden jokaisena viikkona. Kyseisiä pelaajia ovat Jimmy Connors, Ivan Lendl, Pete Sampras, Lleyton Hewitt, Roger Federer ja Novak Dokovic. Heistä viisi, Federer, Connors, Lendl, Dokovic ja Sampras, ovat pitäneet maailmanlistan ykkössijaa yli sata viikkoa yhteen menoon. Sveitsiläinen Roger Federe on uransa aikana ollut maailmanlistan kärjessä yhteensä 308 viikkoa. Yhdysvaltalainen Pete Sampras on kerännyt viikkoja 286 ja yhdysvaltalainen Ivan Lendl keräsi viikkoja yhteensä 270.

Yhtäjaksoisesti pisimpään ATP-maailmanlistan ykkössijaa on pitänyt Roger Federer 237 viikollaan ja Jimmy Connors 160 viikollaan. Ivan Lendlille yhtäjaksoisia ykkössijaviikkoja kertyi 157. Vuoden 2017 lopussa ATP-maailmanlistan kärjessä oli Rafael Nadal. Nadal on espanjalainen pelaaja, joka on Andre Agassin lisäksi ainoa mies, joka uransa aikana on voittanut kaksinpelissä kaikki Grand Slamit ja olympiakultaa. Toisena maailmanlistalla vuoden 2017 lopussa oli Roger Federer, 97 kaksinpelin ATP-turnausta voittanut pelaaja. Kolmantena 2017 oli Grigor Dimitrov, nuori bulgarialainen tennistaituri.

Wimbledonin tennisturnaus ja sen kovat nimet

Kaikista tennisturnauksista arvostetuin ja vanhin on Wimbledonin tennisturnaus, joka on Australian ja Ranskan avointen jälkeen kolmantena järjestettävä Grand Slam -turnaus. Turnaus järjestetään All England Lawn Tennis and Croquet Clubilla, Lontoon Wimbledonissa. Kaksi viikkoa kestävä turnaus järjestetään vuosittain kesä-heinäkuussa ja se on ainoa ruohoalustalla pelattava Grand Slam -turnaus. Wimbledonin tennisturnauksen kaksinpelin pääsarjaan pääsee 128 pelaajaa, joista kierros kierrokselta jatkoon etenevät voittajat ja lopulta finaaliin etenee kaksi parasta pelaajaa. Nelinpeliturnauksessa mukana on 64 paria ja sekanelinpelissä 48.

Wimbledonin osalta ennätyksiä pitää hallussaan muun muassa Roger Federer, jolla on eniten miesten kaksinpelin voittoja. Naisissa eniten kaksinpelin voittoja on Martina Navratilovalla. Eniten peräkkäisiä miesten kaksinpelin voittoja on miehistä William Renshawilla ja naisista Martina Navratilovalla. Miesten nelinpelissä eniten voittoja on saavuttanut Todd Woodbridge ja naisten nelinpelissä Elizabeth Ryan. Turnausvoittojen osalta suurinta määrää hallinnoivat William Renshaw 14 voitollaan ja 20 turnausvoitolla naisten osalta ykkössijan jakavat Billie Jean King sekä Martina Navratilova.

Suomalaiset tennishuiput

Suomalaisista tennispelaajista parhaimmiston kärkeen kiilaa tennisuransa jo lopettanut Jarkko Nieminen, joka sijoittui parhaimmillaan ATP-maailmanlistan kaksinpeleissä sijalle 13 ja nelinpelissä sijalle 42. Voittoja Jarkko Niemiselle kertyi ATP-turnauksissa kaksinpelien osalta kaksi ja nelinpeleissä viisi. Toisena suomalaisista tennispelaajista pitää mainita Veli Paloheimo, joka voitti tenniksen suomenmestaruuden yhteensä viisi kertaa kaksinpelien osalta ja nelinpeleissä kolme kertaa. Maailmanlistalla Paloheimo oli parhaimmillaan sijalla 48. Naisten osalta Suomen parhaimmistoa on Emma Laine, joka on yltänyt WTA-maailmanlistalla kaksinpelissä sijalle 64.

Davis Cup ja Fed Cup – maiden väliset kilpailut ja voittajat

Merkittävin maajoukkueturnaus miesten osalta on Davis Cup, jota on pelattu jo vuodesta 1900 alkaen. Voittajia Davis Cupissa olivat Ranska vuonna 2017, Argentiina vuonna 2016 ja vuonna 2015 Iso-Britannia. Suomen joukkueessa pelasivat 2017 Emil Ruusuvuori, Harri Heliövaara, Kim Tiilikainen ja Niklas Salminen. Naisten Fed Cupissa puolestaan voittajamaa oli vuonna 2017 Yhdysvallat, kun taas kolmena edeltävänä vuonna voiton vei Tsekki. Suomen joukkueessa pelasivat Emma Laine, Piia Suomalainen, Oona Orpana ja Mia Eklund.